Frica de schimbare

Tot mereu aud/vad texte motivationale care suna ceva de genu:„ succesul incepe acolo unde se termina zona ta de confort” sau „iesi din zona de confort si descopera lumea” etc etc.

Problema pe care multi nu cred ca o inteleg este ca iesirea din zona de confort presupune si depasirea firicii de schimbare…

Oamenii care nu au o viata activa si dinamica nu sunt obisnuiti cu schimbarea. De obicei duc o viata monotona chiar daca nu isi dau seama… Sunt genul acela de oameni care au acelasi job 20-30 de ani chiar daca ii face nefericiti si nemultumiti.

Consider ca sistemul de invatamant ar putea avea un rol destul de mare in aceasta problema numita „frica de schimbare”…De ce? Simplu, inca de mici suntem invatati cu lucrurile monotone: mers la scoala, stat acolo 6-7 ore cateodata 8, scris dupa dictare, invatam teorii care mai de care, 5 zile pe saptamana. Ajungem la maturitate ca sa facem acelasi lucru: mers la serviciu 8 ore pe zi (luam un exemplu general) dupa care mergem acasa unde ne apucam de alt lucru( curatenie, manacare, ingrijit copii daca ii avem).

Daca sistemul nostru de invatamant ar fi mai dinamic si copii ar invata sa faca si lucruri practice care sa trezeasca pasiuni sau hobby-uri, consider ca iesirea din zona de confort nu ar mai fi o problema pentru ca nu ar mai exista. O data ce educi un om sa se provoace singur si sa isi caute tot timpul o ocupatie dinamica care sa ii aduca satisfactie pentru binele lui si pentru sanatatea lui si nu il inveti sa urmareasca niste reguli sociale tampite, situatia ar fi cu totul alta.

Probabil ca o generatie crescuta intr-un mod dinamic si cu o doza minima de rutina ar avea curajul sa isi apere pasiunile si sa lupte pentru ele. Probabil ca atunci am vedea mai multi oameni multumiti de ceea ce fac zi de zi. Probabil atunci am vedea mai multi oameni care nu mai considera munca o povara pentru ca ar face ceea ce ii pasioneaza.

As vrea sa vad un „experiment” de acest gen. As vrea sa vad o generatie crescuta „altfel”. As vrea sa vad o generatie noua si infloritoare care sa nu mai lase impresia de lene si ignoranta din cauza mediului in care au crescut. As vrea sa vad o generatie care se poate desprinde de „legile sociale” si sa lupte cu pasiune pentru ei, pentru viitorul lor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s