Cum ti cresti asa ii ai…

“Cum ti cresti asa ii ai” este o vorba de aur mai ales in ziua de astazi.

Daca este sa ne uitam, din nou, comparativ la diferenta uriasa dintre generatii si cum si-au crescut fiecare puiutii observam ca au aparut o gramada – mare –  de specialisti in parenting si in dat sfaturi de cum sa iti cresti copilul, ce sa faci si ce sa nu faci etc….

Am ajuns sa ne crestem copiii dupa carti – la propriu – si sa ignoram instinctele naturale. Suntem atat de superficiali incat sfaturile bunicilor sau parintilor (care ne-au crescut) nu sunt bune pentru ca ei nu stiu ce inseamna sa cresti un copil.

Nu spun ca este usor sa cresti un copil dar cand vad in jurul meu parinti tineri care isi cresc copilul dupa Sfantul Google si specialisti in parenting – not – imi vine sa imifac cruce cu ambele maini si sa ii intreb de ce au nevoie de 1 milion de carti si sfaturi de la necunoscuti.

De ce ai considera ca un necunoscut iti cunoaste mai bine copilul si nevoile lui? Sunt atat de multe sfaturi online incat nu sti care este mai aproape de realitate.

Ma intreb cand o sa ii invete pe copiii bunul simt, responsabilitatea, compasiunea, etc., o sa apeleze tot la carti si specialisti?

Mi se pare incredibil cum au reusit buncii si parintii nostri sa ne creasca fara carti de specialitate, manual de instructiuni si specialisti. Cum am reusit sa ne facem mari, sanatosi si destepti? Cum de nu au esuat stramosii nostrii in a creste genii, inventatori, oameni de afaceri de succes?

Cresterea unui copil dupa carti mi se pare a fi cauza unor generatii reci, nepasatori, superficiali.

Dragi parinti, cartile nu va pot invata cum sa va iubiti copilul si cum sa ii transmiteti anumite sentimente, stari si nici cum sa reactioneze in anumite situatii.

Cartile sunt bune daca sti unde sa te opresti, ce sa alegi si cum sa aplici sfaturile. Incetati sa mai considerati specialist orice om care are un blog sau a scris o carte si sa aplicati ad literam ce spune x sau y.

Photo

Advertisements

2 thoughts on “Cum ti cresti asa ii ai…

  1. Cel mai rău este faptul că mulți dintre acești “specialiști” nici măcar nu au copii. Dacă ne uitam în jur, observăm că generațiile mai noi, crescute din cărți, sunt doar mai tupeiste, depresive, au de la vârste fragede cunoștințe care mai degrabă le dăunează, dar în niciun caz nu sunt mai sănătoși, mai deștepți sau mai educați. Dimpotrivă, aș zice eu.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s