Integrarea individului intr-un grup

In ultima vreme neuronul meu este foarte activ si are curiozitati din domeniul sociologic si filosofic. Am un neuron smart in ultima vreme, atat de smart de zici ca acum s-a trezit din hibernare si are chef sa exploreze intreaga lumea. Daca este de bine sau nu o sa vedem in timp…

Un lucru este cert, simt nevoie sa imi raspund singura unor intrebari existentiale si cel mai bine imi raspund in timp ce scriu. Este o situatie win-win, zic eu, voi ma judecati si poate ma si luminati iar eu imi las neuronul sa zburde linistit in intelepciunea lui sau prostia lui, ramane de vazut.

Schimbarile prin care am trecut in ultima vreme, m-au facut sa ma intreb cat ii ia unui individ sa se integreze intr-un nou grup social. Sunt constienta ca raspunsul depinde de multi factori si de cele mai multe ori acestia au legatura cu individul si nu neaparat cu grupul dar, pentru ca exista un dar destul de mare si accentuat, ce facem cu factorii care tin de grup. Am auzit multi oameni spunand ca nu s-au putut integra/acomoda si au facut o schimbare si acest lucru mi se pare un subiect interesant de studiat pentru ca orice schimbare isi pune amprenta intr-un mod definitiv asupra vietii tale sociale si nu numai.

Un grup social care nu te accepta ca parte din grup iti poate schimba cursul vietii intr-un mod atat de radical si de subtil incat ajungi sa te intrebi ce este gresit la tine si la actiunile tale. Reversul medaliei se petrece cand un grup total gresit pentru tine te accepta ca parte a lui si te schimba pe tine ca individ fara sa iti dai seama. De exemplu, un grup social care te poate schimba ca individ sunt colegii tai de birou care pot fi o influenta pozitiva sau negativa pentru tine. Te-ai ganditi vreodata cat de mult si-a pus amprenta grupul tau social de la birou asupra ta ca individ?

Cel mai bine se observa cat de mult te schimba un mediu de lucru in  momentul in care nu mai faci parte din el si te duci intr-unul total diferit.

Va provoc sa va analizati pe voi si sa faceti o comparatie intre tu cel de acum si tu cel de acum 2-3 ani cand aveai alt job, de exemplu. Cat de mare este diferenta? Cat de mult te-a schimbat mediul din care faci parte acum?

Probabil ca o sa vi se para o prostie ceea ce stiu eu acum dar eu trec printr-un semi-razboi, eu cu mine. Un semi-razboi pentru a ma reeduca si a reinvata sa ma comport intr-un mod normal si sanatos pentru mine si cei din jurul meu. Am ajuns la concluzia ca este necesar pentru starea psihica sa invat sa devin un om calm si relaxat care nu trebuie sa stea la 99 de grade pe punctul de a exploda in orice moment pentru ca lumea nu se va sfarsi daca nu termin un task astazi si il termin maine. Trebuie sa reinvat ca nu totul este despre a da totul atunci cand oamenii iti cer lucruri ci este despre a face lucrurile intr-un mod organizat si logic.

Da, am trait multa vreme in haos si dezorganizare. Poate prea multa vreme si mi-am dorit din tot sufletul sa ajung intr-un mediu linistit si organizat fara sa constientizez cat de greu o sa imi fie sa ma adaptez la un mediu de acest gen. Nu mi-am dat seama cat de mult si-a pus amprenta asupra mea, haosul, stresul si agitatia zilnica in care imi desfasuram activitatea.

Am constientizat zilele astea ca renuntasem la a mai asculta muzica pentru ca ma agita orice sunet pe care il auzeam. Imi place sa ascult muzica si candva nu imi concepeam ziua fara sa stau macar o ora cu castile in urechi ascultand melodiile care ma bine dispun.

Este greu sa constientizezi cat de toxic poate fi un mediu pentru tine mai ales daca oamenii din jurul tau ti se par oameni fani, cu care ai o conexiune. Mi se pare ca este foarte usor sa faci confuzie intre oameni faini si un mediu fain. Stiu ca oamenii sunt cei care creaza mediul dar in acelasi timp oamenii faini nu sunt neaparat compatibili intre ei, rezultand un mediu greu de suportat sau obositor.

 Sunt recunoscatoare pentru fiecare experinta pe care o traiesc pentru ca in acest mod pot sa imi conturez mai bine idea despre ceea ce imi doresc. Un lucru este sigur, orice element isi pune amprenta asupra ta intr-un mod sau altul, fie el pozitiv sau negativ. Avem de invata din orice experienta dar nu uitati sa faceti un pas in spate si sa analizati ce efect are asupra voastra ca individ decizia pe care o luati.

Sunt curioasa cat de mult v-ati analizat decizii si cat de mult constientizati schimbarile voastre ca individ venite din exterior.

 

2 thoughts on “Integrarea individului intr-un grup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s